За безплатно топлоизолиране на сгради ще се кандидатства до края на март догодина,

...
За безплатно топлоизолиране на сгради ще се кандидатства до края на март догодина,
Коментари Харесай

Санирането и енергийното обновяване: Какво трябва да знаем, за да кандидатстваме?

За гратис топлоизолиране на сгради ще се кандидатства до края на март догодина, а по-късно то ще бъде с 20% самофинансиране. Институционалното прекачване затруднява много кандидатите и одобрение не се получава елементарно.

Това съобщи за Euronews Bulgaria ръководителят на Националната асоциация на домоуправителите у нас Мартин Димитров.

Той уточни, че националната стратегия е на два стадия до 2023 година. Кандидатства се в общината.

„ Задължителното изискване е етажната благосъстоятелност да събере 67% идеални част от общите елементи за Сдружение на притежателите, което да учреди и по-късно 100% единодушие за строително-монтажните действия, които ще бъдат осъществявани във връзка със самото възобновяване на многофамилните жилищни здания “, изясни Димитров.

Условието за кандидатстване да бъдат енергийно обследвани постройките и да се изготви механически паспорт, за сметка на самите притежатели, добави специалистът.

Той акцентира, че програмата за национално саниране би трябвало да бъде обсмислена доста по-внимателно и означи, че вземането на общи решения на живеещите в огромни блокове е доста мъчно, тъй като хората имат разнообразни ползи.

„ Винаги има хора на събранието, които са срещу и нямат средства. В ЕПК постройките живеят доста хора. Интересът на страната е този блок да бъде освежен, само че решенията варират и разноските може да стигнат до 35 хиляди лв. “, разяснява Димитров.

Ако не бъдат утвърдени на първи стадий, сдруженията може да аплайват на втори стадий, при който има 20% самоучастие и 80% финансиране от страната.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР